PARALELINIS IMPORTAS. PREKIŲ ŽENKLU PAŽYMĖTOS PREKĖS PERPAKAVIMAS. MEDICINOS PRIEMONĖS. C-642/16

Edita Ivanauskienė, Advokatė, patentinė patikėtinė, EiiP

 

Papildomą etiketę ant medicinos produkto pakuotės užklijuoti importuotojas gali – sako Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (TT) 2018 m. gegužės 17 d. sprendime byloje C-642/16 – “jeigu ant pakuotės yra tokia importuotojo užklijuota papildoma etiketė, kaip nagrinėjama pagrindinėje byloje, kuri dėl savo turinio, funkcijos, dydžio, pateikimo ir vietos nekelia grėsmės prekių ženklu pažymėtos medicinos priemonės kilmės garantijai.”

 

Lohmann & Rauscher International yra Europos Sąjungos prekių ženklo „Debrisoft“ savininkė. Junek Europ-Vertrieb  kaip paralelinė importuotoja VokietijojeLohmann & Rauscher International pagamintais ir į Austriją eksportuotais higienos preparatais medicinos reikmėms ir tvarsliava. 2012 m. gegužės 25 d. Lohmann & Rauscher International vaistinėje Diuseldorfe (Vokietija) nusipirko dėžutę „Debrisoft žaizdų priežiūrai, STERILE, 10 x 10 cm, 5 vienetai“, kurią į Austriją importavo Junek Europ-Vertrieb. Prieš parduodama atitinkamą prekę vaistinėje ši bendrovė ant tos dėžutės užklijavo etiketę, kurioje pateikiama informacija apie importavusią įmonę, nurodytas jos adresas, telefono numeris, brūkšninis kodas ir farmacijos gaminio kodas. Etiketė buvo užklijuota tuščioje dėžutės dalyje ir neuždengė Lohmann & Rauscher International prekių ženklo.

 

TT priėjo išvados, kad aukščiau nurodyti veiksmai negali būti laikomi perpakavimu, kaip kad konstatuota ankstesnėje TT praktikoje (2002 m. balandžio 23 d. Sprendimą Boehringer Ingelheim ir kt. (C‑143/00, EU:C:2002:246) ir 2007 m. balandžio 26 d. Sprendimą Boehringer Ingelheim ir kt. (C‑348/04, EU:C:2007:249) , kadangi “[…] atitinkamos medicinos priemonės pakuotė nebuvo pakeista ir […] originalios pakuotės vaizdas pasikeitė tik tuo, kad buvo užklijuota maža etiketė, kuri neuždengia prekių ženklo ir, kurioje nurodomas už išleidimą į rinką atsakingas paralelinis importuotojas, jo kontaktinė informacija, brūkšninis kodas ir farmacijos gaminio kodas.”

 

Esant tokiomis aplinkybėmis, TT pripažino, tai, kad paralelinis importuotojas, t. y. Junek Europ-Vertrieb, ant originalios medicinos priemonės pakuotės, kuri nebuvo atidaryta, užklijuoja tokią papildomą etiketę, kaip nagrinėjama pagrindinėje byloje, nėra tinkamas pagrindas, kuris pateisintų prekių ženklo savininko, šiuo atveju Lohmann & Rauscher International, reikalavimą uždrausti tolesnę prekybą atitinkama medicinos priemone.

 

Jeigu iškilo panašūs klausimai Jums, maloniai prašome kreiptis į EiiP.