PASIGENDU SKAIDRUMO LIETUVOS NACIONALINIAME “EUROVIZIJOS” ATRANKOS KONKURSE

EDITA IVANAUSKIENĖ, ADVOKATĖ, PATENTINĖ PATIKĖTINĖ, EiiP

 

 

2019 m. vasario 9 d., šeštadienį, vyko pirmasis nacionalinės “Eurovizijos” atrankos pusfinalis, kurį vertino vertinimo komisija, sudaryta iš penkių žmonių: Ramūno Zilnio, Arnoldo Lukošiaus, Vytauto Bikaus, Jono Nainio-Jovani ir grupės „4Fun“ lyderės Julijos Ritčik.

Eurovizija ir jos atrankos man ir mano šeimai yra įdomios, todėl žiūrime Eurovizijos atrankas, ir patį Eurovizijos konkursą, transliuojamą per LRT televiziją. Jau ne vieną kartą kilo abejonių dėl vertinimo komisijos priimamų sprendimų skaidrumo, bet vakarykščio šeštadienio vertinimo komisijos balsavimas atrodė išties tendencingas ir tai nėra tik mano asmeninė nuomonė. Žiūrovai prabalsavo už muzikos rinkos naujokus Emiliją ir Luką 1 ir 2 vieta įpusėjus šios atrankos pusfinaliui ir to negalėjo nematyti ir nežinoti vertinimo komisija, vertinimo komisija išgyrė ir Emilijos, ir Luko pasirodymus, tačiau pačiame gale jiems atitinkamai skyrė 1 ir 2 balus, ko pasekoje jie nepateko į tolimesnį etapą, nepaisant labai aukštų žiūrovų balų (atitinkamai 10 ir 8 balai).

 

Vertinimo komisijos balai neatitiko jų vertinimo verbalikos – po kiekvieno iš šių dainininkų pasirodymo Komisijos vertinimai buvo daugiau nei teigiami ir, kažkodėl po tokio balsavimo susidarė tik toks įspūdis, kad “sistema” sugalvojo, kad “naujokams” dar per anksti – per didelė sėkmė taip greitai, kiti “sistemoje” dirba ilgiau, jie vertesni. Prisiminiau giminaitės, kuri pradėjo vaikystėje šokti pramoginius šokius, nusivylimą, nes pasirodo jai pasakė, kad pradedančiosioms galima siųdintis tik tam tikros spalvos sukneles, galimai, kad “neišsišoktų”, o gal kad vertinimo komisijai būtų lengviau orientuotis, ar jau šokėja pakankamai nusipelnė “sistemai.”

 

Visiškai nesenai skaičiau, kad statištiškai Lietuva yra trečia pagal išsilavinimą šalis, bet praktiškai paskutinė pagal išradimų patentavimą. Gal čia yra viena iš priežasčių: susidūręs žmogus su “sistema” greitai nusodinamas – jis po tokio nusodinimo aiškiai supranta, kad čia mažai kas nuo jo priklauso. Tai ir laukia, kad iš dangaus kas nors nukristų. Įgyja vieną išsilavinimą: niekas nenukrenta. Įsigyja kitą išsilavinimą ir vėl nieko…

 

Natūralu, kad profesinis smalsumas visgi liepė pasidomėti nacionalinės “Eurovizijos” atrankos vertinimo ir komisijos sudarymo taisyklėmis. Radau 2018 m. spalio 5 d. patvirtintas taisykles: https://www.lrt.lt/userfiles/files/eurovizijos%20taisykles-2-7.pdf, kuriose vertinimo komisijos sandarai iš viso neskirta dėmesio, o apie balsavimą irgi nepersistengta: vertinimo komisijos balsai skelbiami programos pabaigoje ir, kad vertinimo komisijos nariai negali atlikėjams/dainai skirti vienodai balų. Žr. taisyklių 25-27 punktus.

 

Gal kas nors parašyta Eurovizijos dainų konkurso taisyklėse? Taip randu santrauką šio konkurso oficialiame puslapyje: https://eurovision.tv/about/rules/. Randu tokią vertinimo komisijos sandarą, bet čia kaip suprantu jau paties Eurovizijos konkurso Izraelyje nuostatos:

2.3.2 Votes of national juries

 

Implementation

In addition, in each participating country, there shall be a National Jury to be appointed by that country’s Participating Broadcaster to vote in the Semi-Finals and in the Final.

National Juries shall vote in all countries and in all cases.

All Participating Broadcasters having a Contestant in a Semi-Final shall ensure that a National Jury votes in that Semi-Final.

The six Participating Broadcasters with guaranteed places in the Final shall also appoint a National Jury to vote in the Semi-Final which they are required to broadcast.

All Participating Broadcasters shall appoint a National Jury to vote in the Final (even if their song is not selected for the Final).

The same Jury Members shall vote in the Semi-Final and in the Final.

Implementation of the compulsory televoting shall not exempt any Participating Broadcaster from appointing a National Jury.

Each National Jury shall meet in its own country on the day of the second Dress Rehearsal of the Semi-Final in which it is responsible for voting and on the day of second Dress Rehearsal of the Final. The National Juries shall watch the live transmission of the second Dress Rehearsals and shall vote in accordance with the EBU’s instructions included in the Official Voting Instructions. The National Juries shall not be allowed to vote for the song of their own country.

 

Composition and criteria

Each National Jury shall be composed of five members, including a chairperson (the “Jury Members“). In addition, each Participating Broadcaster shall appoint a back-up member in case a Jury Member cannot fulfil his duty.

Jury Members must not be employees of Participating Broadcasters.

Jury Members shall not have been part of a National Jury the preceding two years.

Jury Members must pursue one of the following professions within the music industry: radio DJ, artist, composer, author of lyrics or music producer.

There shall be a balance among Jury Members of each National Jury to ensure sufficient representativeness in terms of gender, age and background.

All Jury Members shall be citizens of the country they represent.

When voting Jury Members shall use all their professional skill and experience without favouring any Contestant on the account of their nationality, gender or likeliness.”

 

Kyla natūralus klausimas, o kodėl nieko panašaus nėra mūsų nacionalinės Eurovizijos atrankos taisyklėse. Dar kartą įdėmiai perskaitau mūsų nacionalinės Eurovizijos atrankos taisykles. Gal ką praleidau? Ne, atrodo nieko nepraleidau.

 

Gal yra kažkur kažkas surašyta dėl vertinimo komisijos sudėties, dėl vertinimo komisijos narių kvalifikacijos, juk turi būti taikoma atitinkama viešųjų pirkimo procedūra, bet bent nacionalinės “Eurovizijos” atrankos puslapyje tai neskelbiama. Gaila, bet tai taip neprisideda prie šio naciolinės atrankos skaidrumo.

 

Nesu nei Emilijos, nei Luko gerbėja, juos išvydau šiame nacionaliniame Eurovizijos konkurse pirmą kartą. Esu už sprendimų skaidrumą. LRT asocijuojasi su Lietuvos valstybe, ji turi reprezentuoti mūsų valstybėje egzistuojančius principus ir vertybes. Nacionalinės “Eurovizijos” atrankos taisyklėse turi būti išdėstyti aiškūs komisijos sandaros ir jos balsavimo principai. Pavyzdys galėtų būti aukščiau nurodytos Eurovizijos dainų konkurso taisyklės.