INTERVIU SU VDU TF ABSOLVENTE EDITA IVANAUSKIENE

Koks Jūsų gyvenimo motto arba tiesiog posakis, kuris atspindėtų Jūsų požiūrį į gyvenimą?

Gyvenk ir elkis taip, kad visada turėtum galimybę rinktis.

Ką Jums asmeniškai reiškia Jūsų karjera?

Karjera man – tai savo gebėjimų realizavimas ir pragyvenimo šaltinis.

Ar sunkiai siekėte karjeros tikslų? Su kokiais iššūkiais susidūrėte?

Kai studijuojant universitete gavau užduotį parašyti referatą iš autorių teisių pažeidimų, prasitariau, kad man tai nelabai viliojanti tema. Tačiau likimo ironija – pabaigus teisės studijas pasipainiojo būtent skelbimas dėl vyresniojo specialisto pareigų į Kultūros ministerijos Autorių teisių skyrių. Konkursą laimėjau ir ši sritis bedirbant pradėjo patikti. Galima sakyti pradėjau savo karjerą nuo žemiausiojo laiptelio, po kelerių metų tapau Autorių teisių skyriaus vyriausiąja specialiste, po šešerių metų tapau advokate advokatų kontoroje, kuri specializavosi intelektinės nuosavybės pažeidimų srityje, vėliau išėjau į kitą advokatų kontorą ieškoti platesnių horizontų, tapau patentine patikėtine, dabar jau metai dirbu sau. Tai mano manymu, nelengvas ir pakankamai ilgas karjeros siekimo kelias, reikalaujantis nuolat tobulinti savo žinias, profesinius gebėjimus, derinti įvairius įsipareigojimus. Deja, Lietuvos verslas ar dėl to, kad mažai sukuria vertingos intelektinės nuosavybės ar dėl to, kad nepajėgus ją ginti, mažai naudojasi intelektinės nuosavybės apsaugos mechanizmais, todėl pagrindinis iššūkis intelektinės nuosavybės teisės paslaugų teikėjui išlieka atrasti tuos, kuriems reikalingos šios paslaugos ir kurie gebėtų už tai susimokėti.

Kokie Jūsų tikslai dabar?

Dabar turiu du pagrindinius tikslus – užauginti savo advokato kontorą ir, aišku, savo vaikus.

Kas yra Jūsų gyvenimo herojai, kitaip tariant žmogus/žmonės, kuriais žavitės, jais sekate?

Gyvenime dažnai teko pasikliauti tik savimi, tačiau niekada nepraleidžiu progos pasitarti su savo vyru dėl tam tikrų abejotinų situacijų. Todėl galėčiau jį įvardinti kaip žmogų, kuriuo galima būtų sekti.

Kas Jums labiausiai įsiminė iš studijų VDU, įtakojo Jus kaip asmenybę?

Labiausiai iš studijų VDU man įsiminė dėstytojas Jeffrey Meyers, kuris iki šiol yra man geriausio dėstytojo etalonas. Jo taikomais dėstymo metodais, rūpesčiu studentais ir jų vystymu, iki šiol žaviuosi.

Ką patartumėte studijuojantiems VDU būsimiems teisininkams?

Imti iš gyvenimo ir mokslo viską, ką galima, antros progos gali ir nebūti.

Edita Ivanauskienė 1996 metais Vytauto Didžiojo universitete įgijo anglų kalbos ir literatūros bakalauro laipsnį, 1999 metais VDU baigė tarptautinės teisės studijas. 2010 metais baigė Europos intelektinės nuosavybės teisės studijas Stokhomo universitete (Švedija). 2006 metais pradėjo dirbti advokate, buvo Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių tarybos nare, patentine patikėtine, nuo 2013 metų yra Lietuvos patentinių patikėtinių asociacijos narė, Tarptautinio bendradarbiavimo grupės vadovė. 2013 metais taip pat tapo Europos Bendrijos prekių ženklų (ECTA) asociacijos nare, ECTA Derinimo komiteto nare, Tarptautinės prekių ženklų asociacijos (INTA) nare. Savo karjerą E.Ivanauskienė pradėjo Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos autorių teisių skyriuje, vėliau dirbo advokatų kontoroje “Pranckevičius ir partneriai”, advokatų kontoroje „LAWIN Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai“, o nuo 2013 metų dirba advokatės Editos Ivanauskienės kontoroje.