KOMPIUTERIO PROGRAMŲ PATENTABILUMAS. TECHNINIS POVEIKIS

Edita Ivanauskienė, advokatė, patentinė patikėtinė

 

 

Visiems žinoma, kad kompiuterio programos kaip tokios negali būti užpatentuotos, taip pat žinoma, kad Europos patentų tarnyba laikosi požiūrio, kad kompiuterio programos turinčios tolimesnį techninį poveikį, t.y. daugiau nei įprastą fizinę sąveiką tarp programos (programinės įrangos) ir kompiuterio (aparatinės įrangos), kurioje ji paleista, gali būti patentabilios.

 

Nuo 2018 m. lapkričio 1 d. įsigalioja Europos patentų tarnybos Ekspertizės gairių (Gairės) pakeitimai, kuriose be kitų pakeitimų yra pateikiama ir daugiau pavyzdžių ir paaiškinimų, kada kompiuterio programa turi tą tolimesnį techninį poveikį, paaiškinti techniniai ir netechniniai įvairių kompiuterinių išradimų apibrėžčių požymiai.

 

Pavyzdžiui, Gairėse nurodoma, kad kompiuterinė programa, kurioje apibūdinamas stabdžių antiblokavimo sistemos valdymo metodas automobilyje, nustatantis emisijas rentgeno spinduliuotės prietaisu, suspaudžiantis vaizdo įrašą, atkuriantis iškraipytą skaitmeninį vaizdą arba užšifruojantis elektroninę komunikaciją daro tolimesnį techninį poveikį, kai šis metodas paleidžiamas kompiuteriu (žr. G-II, 3.3).

 

Žr. daugiau: https://www.epo.org/law-practice/legal-texts/html/guidelines2018/e/j.htm