“VERTINGAS” GALI IR NEBŪTI TOKIU VERTINGU PREKIŲ ŽENKLE, KAD IR KOKIOMIS DIDELĖMIS RAIDĖMIS JĮ UŽRAŠYSI (PREKIŲ ŽENKLŲ “EAU PRECIEUSE” v. “NUIT PRECIEUSE” GINČO ISTORIJA)

EDITA IVANAUSKIENĖ, ADVOKATĖ, PATENTINĖ PATIKĖTINĖ

 

Kas gi galėjo pagalvoti, kad Lietuvoje pozicionuojamas kremas ”NUIT PRECIEUSE” kaip Šlamučių naktinis kremas “Precious” (žr. https://lt.loccitane.com/%C5%A1lamu%C4%8Di%C5%B3-naktinis-kremas–precious-,28,2,2125,192743.htm#s=13321), prancūzų kalboje reiškiantis “Vertinga naktis” nėra panašus į ankstesnį Prancūzijos žodinį prekių ženklą “EAU PRECIEUSE” (“Vertingas vanduo”)!

 

Chefaro Ireland DAC bandė įrodyti priešingai, tačiau nepavyko. Laboratoires M&L SA ESPŽ “NUIT PRECIEUSE”, registruotas tarptautiniu keliu 3 klasės prekėms (muilas, tualetinis vanduo, kosmetikos produktai odos priežiūrai ir pan.) paliktas galioti.

 

 

Europos Sąjungos Generalinis teismas 2018 m. rugsėjo 12 d. sprendime byloje T-905/16 nusprendė, kad žodžiai prekių ženkluose “NUIT PRECIEUSE” ir “EAU PRECIEUSE negali būti dirbtinai atskirti ir juos sudarantys žodžiai atskirai vertinami, o turi būti vertinami kaip visuma, todėl nepaisant to, kad žodis “PRECIEUSE” yra vizualiai didesnis frazėje ir turi skiriamąjį požymį, jis negali būti laikomas dominuojančiu elementu ženkluose.

 

Prancūzams šie žodžių deriniai nebūtų panašūs, nes prancūzų visuomenei “PRECIEUSE” būtų tik apibūdinantis prieš tai stovinčius daiktavardžius “nuit” ir “eau” ir turėtų jiems skirtingas prasmes “vertingas vanduo” ir “vertinga naktis,” t.y. prancūzai negalvotų, kad “nuit” žodis tik asocijuojasi su  prekės paskirtimi – kremu nakčiai.

 

2019 m. gegužės 2 d. Europos Sąjungos Teisingumo Teismas priėmė įsakymą, užbaigiantį šį ginčą C-739/18 P byloje, pasisakant, kad Generalinis teismas buvo teisus. Įsakymas pridedamas.

 

 

Iškilus prekių ženklų ginčui ar norint prekių ženklą registruoti, maloniai prašome kreiptis į EiiP. Jums tikrai galime padėti!