NAMO BENDRATURČIAI APGYNĖ SAVO TEISĘ TURĖTI RAMIĄ, SAUGIĄ IR ŠVARIĄ GYVENIMO APLINKĄ

EDITA IVANAUSKIENĖ, ADVOKATĖ, PATENTINĖ PATIKĖTINĖ, EiiP

 

Ne paslaptis, kad verslininkai pradeda viešo maitinimo verslą patalpose ne pagal paskirtį, nes už tokius pažeidimus baudos yra Lietuvoje nedidelės. 

 

Taip atsitiko ir su paslaugų paskirties patalpomis, adresu Vokiečių g. 7-14, Vilnius, kur šiuo metu veikia maitinimo įstaiga “SUSHI EXPRESS”, prieš tai veikė greito maitinimo restoranas „Subway.“ Nepaisant daugkartinių gyventojų skundų įvairioms institucijoms dėl kvapų, triukšmo “Subway” restoranas nenustojo veikti, net ir jo direktoriui Andre Lima Dos Santos paskyrus baudą (Vilniaus miesto 2015 m. kovo 2 d. nutartis administracinėje byloje Nr. ATP- 188-256/2015).

 

Po baudos skyrimo vis dėlto verslininkai pradėjo daryti žingsnius ieškodami namo gyventojų sutikimo, tačiau čia dauguma namo gyventojų, bendraturčių buvo vieningi – sutikimo nedavė. Šioje byloje teko dalyvauti ir kaip atsakovei, ir kaip didžiosios daugumos namo gyventojų atstovei.

 

Patalpų, adresu Vokiečių g. 7-14, Vilnius, savininkas padavė į teismą gyventojus tam, kad patalpų paskirtis į viešo maitinimo būtų pakeista be gyventojų sutikimo, nes neva gyventojai trukdo įgyvendinti savininko teisę į savo nuosavybę. Šiuo atveju ir pirmosios, ir antrosios instancijos teismas pripažino, kad įvertinus  patalpų paskirties keitimo motyvus – didesnis pelno gavimas ir patalpų patrauklumas bei atsakovų nesutikimo keisti paskirtį motyvus – rami, saugi, švari namų aplinka, šių dviejų interesų sankirtoje didesnės teisinės apsaugos reikalaujanti vertybė yra pastaroji. Nuosavybės naudojimo ribų praplėtimas kitų bendraturčių, siekiančių ramios, saugios aplinkos, sąskaita, pažeistų teisėtų lūkesčių apsaugos principą, teisingumo, sąžiningumo principus, iškeliant vieno bendrasavininko komercinį tikslą aukščiau kitų namo patalpų – butų savininkų teisėtų lūkesčių ir interesų turėti ramią, saugią gyvenamąją aplinką, name esant tik dviem paslaugų paskirties patalpoms, kuriomis naudojasi AB „Lietuvos paštas“ bei ieškovas. Ieškovo pareikšto reikalavimo patenkinimas labiau pažeistų atsakovų teises ir teisėtus interesus, nei apribotų ieškovo, namo patalpos bendrasavininko, nuosavybės teisės įgyvendinimą, naudojant patalpas paslaugų, o ne maitinimo paskirčiai. Plačiau teismų sprendimai pridedami.

 

Jeigu iškilo panašių klausimų, maloniai prašome kreiptis į advokatę Editą Ivanauskienę, tel. 868611584 ar e. paštu: edita.ivanauskiene@eiip.lt.